Mustafa Kemal Atatürk
Hverdag i Tyrkiet

10. november – Mustafa Kemal Atatürk

Et meget velkendt motiv når man rejser i Tyrkiet.

Normalt kan man ikke undgå at høre om Mustafa Kemal Atatürk når man er i Tyrkiet, og den 10. november er en af dagene hvor ham og hans påvirkning på det Tyrkiet vi kender i dag.

I morges klokken 09.05 blev der afspillet en 1 minuts lang sirene, og mange ure flere offentlige steder i dag, vil hele dagen fortælle dig at klokken er 09.05.  Men hvorfor egentligt det?

Hvad sker der 10. november?

Den 10. november 1938 er en kendt dag i tyrkisk historie, og Atatürk er en kendt mand. Så selvom det for nogen virker som et lidt underligt grundlag, så er det datoen for Atatürks dødsdag. I dag fejrer man manden som har skabt grundlaget til Den Demokratiske Republik Tyrkiet, og selvom motivet er trist, formår tyrkerne at fejre dagen og mindes Mustafa Kemal Atatürk.

Dagen i dag fryser man fast kl 09.05, da det var på dette klokkeslæt han døde. Normalt mødes man og fejrer ham, men grundet corona er det anderledes i år og fejres hjemme. Normalt slipper man små lysballoner ved Anitkabir hvor han er begravet, og mindes ham på denne måde.
I år er det hele dog anderledes, og derfor er man opfordret til at fejre det hjemme i stedet.

Mustafa Kemal Atatürk har lagt grundstenen til det Tyrkiet som vi kender, og skrev i 1923 under på den tyrkiske forfatning. Han bliver kaldt faderen af Tyrkiet, og bliver stadig den dag i dag fejret og ofte nævnt. Man kan se hans billede i mange butikker man kommer ind i. Mange får hans signatur tatoveret, og ellers kan man i corona tiden få mundbind med hans signatur eller billede på ;-).

Derfor kan man sige at i dag er noget af en speciel dag at fejre! Jeg synes altid det er en god måde at mindes den tyrkiske nationalisme. Det giver ihvertfald et indblik i den Tyrkiske Republik.

Læs også – Vil du lære tyrkisk? – det basale

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Content is protected !!