Oplev Alanya

Alanyas historie – Alaaddin Keykubat til i dag

Alanyas historie er en af mine yndlings, og jeg oplever som tyrkisk studerende altid flere fortællinger om hvordan Alanya blev til. Jeg tænkte derfor at dele det med jer, måske nogen er lige så historiske interesseret som mig.

Tilbage til starten for at forstå nutiden

Kender I navnet Alaaddin Keykubat? Han er vigtig for Alanyas historie.
Han var Sultanen som skabte det der skulle blive til det Alanya vi kender i dag. Inden hans tid eksisterede den lille havneby, men da han i 1221 erobrede den, skulle den fungere som havneby for Konya. Derfor gik han i gang med at opføre fæstningen, som vi i dag kender som Borgen, det røde tårn, moskeer, skoler og paladser.
Byen blev særdeles attraktiv blandt de højere akademiske og kunstneriske kredse, og betyder også den dag i dag, at man kan se mange historiske levn fra denne tid.

Tiden efter dette bar præg af det osmaniske riges erobringer, de forskellige omkringliggende landes interesser, og den yderst gode og vigtige placering. Alaiye blev af flere omgange erobreret, og mange kampe er kæmpet på Borgens mure. Byen har altid haft en vigtig rolle for Tyrkiet.

I 1864 slutter erobringerne dog, da Alaiye for alvor blev en del af Konya provinsen og i 1871 Antalya provinsen, som den stadig er i dag. Man kan derfor den dag i dag se kloakrister der stadig henviser til Konya. Det synes jeg er meget sjovt at gå og læse.
Da Osmannerriget blev opløst under 1. verdenskrig bliver Alaiye igen besat med udgangspunkt i 1. verdenskrig. Dette varede frem til 1922, hvor både grækere og italienere deltog aktivt i Alayies besættelse. Den 30. august 1922 overvandt man de sidste grækere, og har siden hen fejret sejrerens dag hvert år på denne dato.

Alanya i dag?


Da Kemal Atatürk blev præsident den 29. oktober 1923 påbegyndte moderniseringen af det Tyrkiet som vi kender i dag.
Han besøgte Alaiye 18. februar 1935, og ændrede navnet på byen til Alanya, som vi kender byen som i dag. Alanya blev endnu engang vigtig for tyrkerne.

Turismen?


I 1950’erne åbnede Damlatasgrotten, og pludseligt begyndte Alanya at få besøg af turister. Da man i 1960’erne begyndte at tage på charterferier var Alanya hurtigt et populært valg – og interessen for Alanya er bare vokset siden hen. Dette har været med til at skabe det Alanya som vi alle kender i dag. Alanya der er en stor blanding af gamle, rustikke bygninger og nye, moderne hoteller der skyder op. Det er svært ikke at blive imponeret over denne balance. Jeg bruger ofte tid på at lede efter historiske bygninger 😉
Det gør også at gammel og ny kultur står side om side.
Man kan jo derfor næsten kalde Alanya for en stor blanding af alt godt fra historien 😉

Læs også – Busrejse i Tyrkiet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Content is protected !!