Hverdag i Tyrkiet,  Oplev Antalya

Julemanden og Tyrkiet?

Julemanden og Tyrkiet, hvordan hænger det sammen?

Julemanden er en fast del af den hyggelige danske jul. Men ifølge en række historiske kilder, så er det faktisk sådan at Julemanden, eller Sankt Nikolaus stammer fra Myra / Demre, som i dag ligger i Tyrkiet. Julemanden blev født i Patara i 270, og blev i en ung alder biskop i Myra, hvor han boede frem til din død i år ca. 330 f.kr.

 
Hans grav er i dag et museum (St. Nicholas monumental museum) i byen Demre, som flittigt besøges af mange pilgrimme fra blandt andet Rusland, som står tæt ved hans grav og sørger.
 
Efter hans død siges det at en velduftende olie begyndte at sive ud af hans grav, og folk valfartede til hans grav, for at få noget af “den hellige Nikolaus’ olie”. Man mente, at olien kunne kurere sygdomme. I dag siver der ikke længere olie ud og graven er sat bag glas.
Men omend besøges den flittigt.


Julemandens lig blev stjålet


 
I år 1087 stjal søfolk fra Bari i Syditalien liget af Sankt Nikolaus fra Myra.
I deres hjemby byggede de en flot kirke til ære for det stjålne lig, som blev kaldt “Basilica di san Nicola”. Sankt Nikolaus lig kom aldrig tilbage til Tyrkiet, og graven i Demre er derfor i dag tom, men bevaret.Julemanden kommer til nytår


 
I Tyrkiet fejre de ikke jul, for julen er fejring af Jesus fødsel, og tyrkerne tror ikke på at Jesus var Guds søn. I Islam er Jesus en profet. Men julemanden kommer stadig til Tyrkiet, han gør det bare til nytårsaften i stedet for D. 24. december.
 
Tyrkerne holder ligeså meget af julemanden som Europa, men har altså flyttet nissehuer og gaver 7 dage, så de i stedet fejre ”jul” til nytår. Derfor er Julemanden og Tyrkiet stadig stærkt forbundet.
 
Besøger man Alanya til nytår vil man kunne se restauranter og butikker var pyntet op med julekugler og julemænd, og nytårsaften kommer julemanden rundt med gaver til alle de søde børn. På tyrkisk hedder julemanden Baba Noel (Noel = jul, Baba = far). Der er også til nytår tyrkerne går med nissehuer, hvilket er et sjovt og anderledes syn for os danskere.

Til sidst, som tyrkerne vil sige, siger vi : Mutlu Yillar ( glædeligt nytår ;-))

Læs også : Julestemning uden frost og overfrakke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Content is protected !!