Jul i Alanya
Hverdag i Danmark,  Hverdag i Tyrkiet

Julestemning uden frost og overfrakke

Når man holder jul i Danmark, er det ikke ligmed sne og frost altid, men hvordan er det egenligt at holde jul uden frost og overfrakker? Så hvordan finder man julestemningen i Alanya?

De allerfleste mennesker er bundet op på en række fastlagte traditioner som vi meget nødigt fraviger. Det gælder i den grad også os. De sidste 8 år har vi dog pillet lidt ved disse traditioner. Vi har sat os på et fly og rejst hen hvor pebret gror, for at holde Nytårsaften. Det har vi været utrolig glade for og efterhånden er det så blevet til en ny tradition. At der så også hersker varme, svajende palmer, kølige drinks og en rask svømmetur i havet, ja, det gør ikke denne nye tradition ringere.

En tradition vi har været lidt varsom med at pille ved. Mest på grund af vores børn, som forbinder Julen med Danmark, kulden, nåleduftende juletræ, andesteg, familien samlet, gaver og gamle traditioner. Alligevel lykkedes det så at få lokket den stålsatte del af familien med til vores lejlighed i Alanya. Der afprøvede de hvorvidt det var muligt at fange julestemningen Alanya i disse noget forskellige omgivelser.

Lad os med det samme bare konstatere at det ikke var nogen nem opgave at piske en normal dansk julestemning op, når man opholder sig i bagende sol og 23 graders varme og starter dagen med at hoppe i Middelhavet. Tyrkiet er som bekendt mest et muslimsk land og der afholder man jo ikke ligefrem navnedag for den kristne tro i Julen, men alligevel er tyrkerne et ret tolerant folk der også giver god plads til andre folkeslags traditioner og udsmykninger. F.eks. laver Alanya Kommune hvert år et gigantisk julemarked, hvor man har inviteret stort set alle landes juletraditioner indenfor.
Julemarkedet finder normalt sted hvert år på den store havneplads og der er opstillet en utallig række boder hvor hvert land er repræsenteret lige netop med deres specialiteter. Hele arrangementet går ud på at donere hele overskuddet på julemarkedet til humanitære forhold på lokal basis. Og her mangler der hverken udklædte julemænd, juletræer, julekonfekt, småkager og hvad der ellers måtte tilhøre Julen verden over. Heller ikke julemusikken er der glemt. En oplevelse der varmt kan anbefales for alle der måtte besøge Alanya i juletiden. Man må sige at der bliver gjort noget for at fange julestemningen Alanya.

Tro det eller ej – vi kunne faktisk, uden at lede ret meget, forsyne os i ganske almindelige supermarkeder med julekugler, glitterstads, kunstige guirlander, små julemænd og ikke mindst et plastikjuletræ. Med dette helt uundværlige udstyr og med det medbragte kalenderlys lykkedes det faktisk at dekorere vores lille lejlighed så den lignede – til forveksling – et sted hvor en dansk familie godt kunne holde Jul.

Det var så heller ikke det eneste vi havde medbragt fra Danmark. Jeg tror den ene af vores ret tunge kufferter faktisk kun indeholdt stof, uden at gå i detaljer, der kunne fortæres, hvilket jo ikke er helt lovligt men som er almindeligt brugt blandt danske besøgende i Tyrkiet. Ihvertfald fik vi lavet en fantastisk lækker julemenu hvor absolut intet manglede og efter den traditionelle Ris-a-la-mande med den obligatoriske Amarena kirsebær i sirup, blev der dømt dans om vores nyerhvervede plastikjuletræ, afsyngelse af julesange, pakkespil og selvfølgelig uddeling af julegaver. Alt ialt en fantastisk juleaften som bestemt nemt kunne måle sig med de danske ditto.

1. juledag havde vi bestilt bord på Bistro Floyd i Alanya. Vi var bestemt ikke de eneste der havde fået den ide. Bistro Floyd’s store brunch-buffet havde tiltrukket en række juleglade mennesker fra hele verden og det var ikke så sært. Buffeten var aldeles overvældende med alt hvad man kun kan drømme om. Stemningen var i den grad jul og der var fint pyntet op alle vegne. Det tog et par timer at kæmpe sig gennem denne overdådige samling af mad og efterfølgende kunne vi igen bevæge os mætte og velforsynede ud i den tyrkiske “vinter” hvor også solen spiller en aktiv rolle.

2. juledag stod i udflugtens tegn. Efter en pragtfuld dag kunne vi afkrydse endnu et flueben. En jul med masser af gode oplevelser, nærhed og fremfor alt stress frit. En jul vi i den grad godt tør anbefale.

Læs også : Jul i udlandet – på godt og ondt


2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Content is protected !!