
Parmak Tatlisi
Selvom desserten parmak tatlisi ikke er super populær, så er det stadigvæk en fantastisk dessert. Vi fik smagt den ved et tilfælde, men faldt direkte for den lækre sprøde småkage, og gik længe og tænkte på dem eftefølgende.
Herhjemme kan vi mange ting, udover at være i gang ved Eurodan, og det fik vi testet af. Vores søde vicevært Huseyin havde efterladt nogen kager til os, og da vi efter en uge stadig snakkede om hvor lækre de var, måtte vi ringe og høre ham ad. Han kunne fortælle os at hans 17 årige datter Bahar havde bagt desserten Parmak Tatlisi, og da han opdagede vi var vilde med dem, gik der ikke engang 5 minutter før, at han havde planlagt, at hun kunne komme og hjælpe os med at bage dem.
Vi glædede os til at prøve kræfter i det tyrkiske køkken, også selvom temperaturen var utrolig høj og køkkenet var varmt. Så da viceværtens datter Bahar dukkede op, var vi spændte på at komme i gang, for det tyrkiske køkken kan nogengange være lidt svært at navigere i.
Men Bahar tog os i hånden, og sørgede for at det hele gik som smurt, og at småkagerne blev lige så gode som sidste gang. Selv da vi panikkede lidt over den hjemmelavede sirup, fik Bahar beroliget os, og forsikret os om at det hele gik som smurt 😉
Samtidig gik hendes mor i gang med lidt rengøring, og lidt Supervision af gryderne.
Resultatet blev utrolig godt, og vi kan kun anbefale den til alle der savner smagen af Tyrkiet. Hvis den skal krydres lidt, smager parmak tatlisi faktisk også helt godt med is til 😉
Ingredienser til Parmak Tatlisi:
1 æg
1 dl olie
3 spsk. blødt smør
1 dl sukker
1 dl Irmik
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
5 dl mel
Hakket valnødder.
Sukkersirup;
6 dl. Vand
5 dl. Sukker
2 skiver citron
Fremgangs måde;
Først starter du med at lave sukker siruppen.
Vand og sukker kommes direkte i gryden med citron skiverne.
Bring det hele i kog og skru derefter lidt ned for varmen.
Lad din sukkersirup småkoge et par minutter, så det koges lidt ind.
Husk at sukker siruppen tykner når den køles ned, så derfor skal den ikke være for tyk i konsistensen.
Stilles på køl til kagerne er færdig bagt.
Kagedejen :
Æg, smør, olie sukker, Irmek , vanilje og bagepulver æltes godt sammen.
Til sidst kommer man mel i lidt efter lidt. Det skal være en lind dej.
Dejen samles og man laver nogle aflange kager og trykker dem flade og kommer hakket valnødder i og lukker enderen sammen og derefter driller dem til en aflang kager (ca. 6 cm lang) Derefter rulles de i Irmik før de sætte på bagepladen.

Kagerne sætte i ovene på 200 g i 30 – 35 minutter
Når kagerne er færdigbagt sætte de i et ildfast fad og derefter kommes sukker sirup oven på. Når det er trukket ned i kagen kommes der supper sirup overpå igen, til de er mættet. Derefter skal kagerne på køl natten over.
Når man anretter dem på et fad, ser det flot ud at komme lidt revet pistacienødder oven på, og en klat is til.
Vi bruger dem som en Tyrkisk Dessert.
Læs også – Karrysuppe – nemt og lækkert
Ingredienser til Parmak Tatlisi Parmak Tatlisi Tøse – Hygge

