Salap
Smag på Tyrkiet - opskrifter

Salep – lækker vinterdrik

Salep vinterdrik smager lidt af risengrød og dufter lidt af jul.Hvis du er i Tyrkiet i de kolde vintermåneder, kan du ikke undgå at støde på den varme mælkedrik Salep ( eller Sahlep) som er drysset med kanel på toppen.

Har du prøvet denne Salep? Hvis ikke er den helt bestemt værd at prøve. Den kan købes i de fleste supermarkeder i pulverform eller som færdiglavet drik som bare skal varme op. Det er også super hyggeligt at sidde på en cafe og nyde en kop Salep, på lidt kølig dag i Alanya.


Ideen til Salep opstod i Tyrkiet i det 8. Århundrede. De fleste tyrkere havde konverteret til Islam og eftersom alkoholiske drikke var blevet forbudt, fandt man på ideen til den varme mælkeagtig drik, der let kunne varme en op i de kolde vintermåneder.

Knolde af vilde orkideer vaskes, koges, tørres og til sidst males til mel.
Melet er essensen i den varmegivende og medicinske drik. Den helbredende kraft fra orkideen stammer fra glucomannan, der siges at kunne hjælpe på respiratoriske problemer som bronkitis og hoste. Den styrker hjerte og sind, giver energi, beroliger maven og fordøjelsen, stopper diarré og varmer kroppen op, – især hvis det indtages med ingefær og / eller kanel.

De vilde orkideer vokser næsten overalt i Tyrkiet, og der er mange sorter. Alligevel er nogle sorter ved at uddø. Til 1 kg Salep skal der trækkes 1000 orkidé knolde op af jorden. Det tager fra 7 til 8 år til orkidéens knolde har vokset sig store nok til, at de kan bruges I produktionen. Derfor er eksport af Salep forbudt, og hvis man savner smagen, skal man enten lave den selv eller nøjes med en instant version, da det er kun instant versioner med “orkidé smag” der eksporteres.

OPSKRIFT:
Lav din egen Salep (ca. 5 kopper):
Bland 2 tsk. orkidémel med 2.5 tsk. sukker.
Tilsæt langsomt 3,5 glas kold mælk, og rør.
Koges under omrøring på lav varme i 10 til 15 minutter.
Serveres varm med kanel, muskatnød eller ingefær på toppen. 

SE OGSÅ: Sundere skik

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Content is protected !!