Julemad i udlandet
Hverdag i Tyrkiet,  Smag på Tyrkiet - opskrifter

Julemad i udlandet – sådan klarer du den helt store menu

Da jeg flyttede til Tyrkiet, syntes jeg det sværste var, når man savnede den danske mad. Derfor ville jeg navigere rundt i et tyrkisk supermarked og forsøge at finde julemad i udlandet.

Jeg lærte hurtigt, at de fleste ting faktisk kan klares i Tyrkiet, og at det bare kræver lidt snilde at samle en hel julemenu. Jeg vil derfor dele et par fif med jer, så I måske en dag kan prøve det af 😉

And eller svinekød?

Mange forbinder jul med en god flæskesteg, og det er faktisk også muligt at få hernede. For eksempel kan Özel Et i Antalya levere svinekød til Alanya, og klare en hel flæskesteg 😉
Jeg er dog opvokset med and og kalkun i juledagene, så jeg går i Metro på jagt efter Ördek og Hindi, som er tyrkisk for and og kalkun. De plejer at få dem i start november, så der er rig mulighed over vinteren for at spise and 😉

Glaskartofler?

Nogen er opvokset med selv at pille kartofler, men i mit hjem har glaskartofler altid været favoritten når man havde travlt juleaften. Men i Tyrkiet er der hverken glaskartofler, kirsebærsovs eller ribsgele, og så gælder det om at være kreativ for at få maden tryllet frem.

Når jeg laver hjemmelavet rødkål, bruger jeg det tyrkiske pekmez, som kan fungere lidt ala ribsgele. Dette kræver dog en smule mere sukker og eddike i den oprindelige opskrift, men giver en fin og sødlig rødkål.

Kirsebærsovs er straks svære. Julemad i udlandet er jo intet uden en god ris ala mande ;-). Tyrkerne er heldigvis også glad for kirsebær, og det er muligt at finde hernede. Jeg plejer at finde kirsebær syltetøj eller syltede kirsebær, oprøre dem med lige dele sukker og majsmel. Dette er indtil ønskede sødme og konsistensen passer.
Risengrød og ris ala mande snyder jeg dog med, jeg får grødris fra Danmark ;-).

Når mine savnede glaskartofler skal gøre det nemmere, plejer jeg at koge og pille kartoflerne aftenen før. Det nemmeste er at ridse skralden, ikke helt ned til kartoflen, og så salte vandet ca dobbelt så meget som normalt. Når kartoflerne er næsten udkogte, hælder jeg vandet fra. Derfter dækker jeg dem med iskoldt vand. Efter ca 5 minutter er kartoflerne til at pille uden at brænde fingrene, og klar til at komme på køl og blive anvendt igen dagen efter 😉

Alt i alt – så håber jeg middagen går. Jeg har indregnet tid til Disnyes juleshow, som kører kl 18 tyrkisk tid jo 😉 Glædelig jul herfra!

Læs også – Jul i udlandet – på godt og ondt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Content is protected !!